veiligheid voor je kind  
   
     
Het douchen

Ook in de badkamer kunnen brandwonden ontstaan door heet water uit de wasbak kraan of uit de douche of ligbad. Kunt u zich voorstellen dat u de warmwaterkraan laat lopen om zelf in bad te gaan liggen, u let even op en uw kind gooit een speelgoed in de badkuip.


Babydouche De eerste reactie van het kind kan zijn om het speelgoed terug te nemen en gebruik daarbij zijn handen en/of armen. Deze zal hij dus in het warme water stoppen en zich verbranden.

Een ander voorbeeld: u bent uw kleren aan het wassen met warm water en wel in de wasbak in de doucheruimte

Om brandwonden te voorkomen moet u ervoor zorgen dat u altijd in de buurt bent en zeker een wakend oog heeft over uw kind.
Laat uw kind geen een moment alleen. Zorg ook dat u een thermostaat in de buurt heeft om het watertemperatuur te meten voordat u uw kind gaat wassen met water.

Test altijd, indien u geen thermometer heeft, het water met elleboog of hand. Doe dit ook als het kind al oud genoeg is om zelf in de douche te staan.

Echter, blijf altijd bij het kind ongeacht wat er ook gebeurt. Wilt u de ruimte verlaten voor welk reden dan ook, neem dan het kind ook direct mee.
Voordat je het kind gaat wassen/douchen zet alles wat je nodig hebt van te voren klaar zodat je niet de ruimte moet verlaten of dat je even het kind niet waakt.
Op den duur kun je ook aan je kind uitleggen dat de rode kraan voor heet water staat en dat hij er niet aan mag komen omdat het pijn doet.
Dit kan uitgelegd worden aan kinderen die al redelijk wat kunnen onthouden. Van belang is in ieder geval dat u alles herhaald tot het kind het zelf goed kan onthouden.

Let wel: Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden!
babyvoetjesbabyvoetjesbabyvoetjesbabyvoetjesbabyvoetjesbabyvoetjesbabyvoetjesbabyvoetjesbabyvoetjesbabyvoetjes